Kruisweg 939
2132 CD Hoofddorp 
023-5575612
info@mondhygienehoofddorp.nl
Tips voor een gezond gebit

De voeding die u kiest en het aantal momenten dat u eet, is van invloed op uw algehele gezondheid en uw mondgezondheid. Vooral het nuttigen van te veel suikers, vruchtensappen en snacks heeft een negatief effect op de gezondheid van uw gebit. Veel voorkomende problemen zijn cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie.

Uw gezondheid

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor uw hele gezondheid. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die een verband leggen tussen de staat van het gebit en de rest van het lichaam. Door ontstoken tandvlees kunnen bacterieën via de bloedstroom in andere delen van het lichaam terecht komen en zodoende ontstekingsreacties veroorzaken.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes (suikerziekte) een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen hebben dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken (problemen bij de regulering van bloedglucosespiegels).
  • Tijdens zwangerschap bestaat als gevolg van hormonale veranderingen niet alleen een hoger risico op tandvleesontstekingen: als de tandvleesontsteking ernstig wordt, hebben sommige zwangere vrouwen een verhoogd risico op een vroeggeboren baby met een laag geboortegewicht
  • Recent is gebleken dat bij een slechte mondhygiëne en parodontitis bacteriën een longontsteking kunnen veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. Dit risico kan worden verminderd door uitgebreide gebitsreiniging door de mondhygiënist en verbetering van de mondhygiëne.
  • Parodontitis wordt tegenwoordig in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct. Er is echter nog uitgebreider onderzoek nodig om het oorzakelijk verband aan te tonen.
  • Als er al parodontitis of gingivitis aanwezig is zal dit verergeren door ziekten zoals diabetes type 1, kanker en AIDS. Ook door schadelijke gewoonten (roken, alcohol en stress) zal de situatie in de mond nadelig beïnvloedt worden.
  • Tevens kan medicijngebruik de mondgezondheid sterk beïnvloeden. Sommige medicijnen veroorzaken een droge mond, omdat ze de werking van de speekselklieren beïnvloeden.

 

Kortom de algemene gezondheid en de mondgezondheid beïnvloeden elkaar wederzijds. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne!!! Laat uw mondhygiëne controleren door de mondhygiënist.

 

gezonde tanden gezond lichaam

Mevrouw Renfurm stelt je op je gemak en vertelt precies wat ze gaat doen. Ook geeft ze aan hoe je moeilijke plekjes beter kan bereiken. Ik ga er niet meer met tegenzin naar toe


Mondhygiëne Hoofddorp sponsort Amstelring Floriande
Medesponsor van Amstelring Floriande!